onsdag 23 december 2009

Julen är här!

Imorgon, kära vänner, är det julafton. Kulmen på en tid av glädje, kärlek och gemenskap med familj och vänner. Eller?

Enligt undersökningar känner sig allt fler stressade i juletider: man ska städa hela huset till minsta dammråtta är borta, leta fram julpyntet, pynta, sätta upp julgardiner, skaffa julgran, klä julgran, köpa julmat, baka julgodis, pepparkakor, lussebullar och så vidare. Listan är oändlig på saker som "måste" göras innan jul. Och som om det inte vore nog: köpa julklappar! Genom rent logiskt tänkande kan man ju räkna ut att ju större familj och ju fler vänner man har desto fler julklappar måste man köpa och desto mer pengar får man då lägga ut. För många är december en mörk månad i bankboken som man helst vill glömma när januari träder in.

Det var väl aldrig riktigt tanken med julen. Men det är lätt så att när man har mycket att göra glömmer man bort poängen med det hela. Många av de uppräknade sakerna stämmer ju såklart inte in på alla, men jag tror att ett som är säkert är att ju äldre man blir desto mer känner man av det och man förstår mer och mer varför mamma ofta suckade över julen istället för att lysa upp i ett leende som man själv gjorde vid tanken på julklapparna man skulle få... Och det som egentligen är roligt, som att baka och klä granen, känns kanske jobbiga just för att man "måste" göra dem.

Egentligen handlar ju inte julen om vare sig julklappar eller knäck eller köttbullar. Inte ens snö som man så ofta önskar sig för stämningens skull. Men det faktum att Guds egen son föddes (eller ja, det har ju diskuterats, men man firar i alla fall hans födelsedag nu) får lämna plats åt våra mer världsliga traditioner. Men vad julen handlar om att är att vi ska bli lite extra påminda om det så kallade kärleksbudskapet - att den oändliga kärlek Gud hade och har till oss ska vi föra vidare till människor runt omkring oss. Man behöver inte överge traditionerna för det, men om de gör att vi känner oss så stressade att vi hellre skippar det har det gått för långt. Det viktiga är helt enkelt att hitta balansen.

Så ha en riktigt god jul allihopa. Jag hoppas att julmaten (och godiset) smakar bra och att Kalle är lika bra som förra året :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar